Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas choinek już powoli za nami, ale czy ktoś nam zabroni zrobić pyszne migdałowe ciacho w dowolnej foremce? Ja nie mam formy choinki, jedynie wkład do dużej 30cm formy i w takiej właśnie piekłam moją choinkę.
Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, solą, aromatem i startą skórką pomarańczową na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i siekanymi migdałami, dodać do masy maślano-jajecznej i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć likierem. Przestudzić w formie (ok. 15-20 minut), potem wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dżem podgrzać i przetrzeć przez gęste sitko. Ciasto posmarować dżemem, posypać migdałami. Po zastygnięciu dżemu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Piernikowa choinka to efektowna, a jednocześnie prosta w wykonaniu ozdoba świ...
Odsłon: 753
To moje pierwsze podejście do choinek z piernika. Może nie wyglądają idealnie...
Odsłon: 1332
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1528
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 356
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 41
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 371
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 211
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1528
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 356
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 41
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 371
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 211
Składniki
Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, solą, aromatem i startą skórką pomarańczową na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i siekanymi migdałami, dodać do masy maślano-jajecznej i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć likierem. Przestudzić w formie (ok. 15-20 minut), potem wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dżem podgrzać i przetrzeć przez gęste sitko. Ciasto posmarować dżemem, posypać migdałami. Po zastygnięciu dżemu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Desery
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Desery
Ciasto Biedaczek
Desery
Malinowy Chruśniak
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 128
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 211