Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas choinek już powoli za nami, ale czy ktoś nam zabroni zrobić pyszne migdałowe ciacho w dowolnej foremce? Ja nie mam formy choinki, jedynie wkład do dużej 30cm formy i w takiej właśnie piekłam moją choinkę.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 657
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2047
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4034
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3984
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 657
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2047
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4034
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3984
Składniki
Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, solą, aromatem i startą skórką pomarańczową na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i siekanymi migdałami, dodać do masy maślano-jajecznej i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć likierem. Przestudzić w formie (ok. 15-20 minut), potem wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dżem podgrzać i przetrzeć przez gęste sitko. Ciasto posmarować dżemem, posypać migdałami. Po zastygnięciu dżemu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)