Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4932
Dodano: 08.02.2010
Odsłon: 18119
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zagniatamy ciasto:margarynę siekamy z maką dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem,wszystko razem zarabiamy i wstawiamy do lodóki na ok. 30 minut.Następnie ciasto dzielimy na 4 części ,każdą część wałkujemy cienko na długi prostokąt smarujemy dżemem , zwijamy w roladę i kroimy nożem na małe kawaki.Drożdżówki układamy niezbyt ciasno(żeby sie nie pokleiły) na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce,smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem ,pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.Upieczone opruszamy cukrem pudrem.Życzę smacznego.
Uwaga:zamiast śmietany ja nieraz używam wiejskiego odstanego mleka i zbieram z wierzchu niepełną szklankę ,też wychodzą wtedy pyszne.
Na skróty
Komentarze do przepisu (16)

zuzia60 22 września 2013Zgłoś do usunięcia
A ja robiłam je juz 2 razy z makiem i serem ! Rewelacja .Trzeba dodać ze z tych proporcji naprawdę dużo ich wychodzi!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam je 2 dni temu,trochę mi się rozłaziły,bo dałam za dużo dżemu.Ale w smaku rewelacja ,wszyscy się zajadali.Nawet na drugi dzień były pyszne.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

marlenka86 26 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Ja zrobilam z gotowa masa makowa i byly pyszne,na pewno bede je czesiej piekla.dziekuje za fajny przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ikaa 29 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Upiekłam je przed chwilą i są pyszne a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu:)A jak się prezentują niczym z cukierni;)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

nuna29 03 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie? dlaczego wkładamy je do lodówki, a nie w ciepłe miejsce, jak zwykle przy drozdżowych wypiekach?10 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 01 marca 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo sie cieszę że się udały i że smakowały,pozdrowionka0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Witam Pani Wiolu tym razem drozdzówki udaly sie byly przepyszne .0 Kto głosował? | Odpowiedz

Joasia2 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Żeby kupny (sklepowy) dzem nie wyplynął trzeba przed dodaniem go do plcka, drożdżowki czy rogalika wymieszac z odrobina (1-2 lyzki w zaleznosci od ilosci) mąki ziemniaczanej. Zetnie sie w pieczeniu i pozostanie na miejscu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

gos456 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
irmo sklepowa marmolada mimo,że jest gęsta też wypływa:(Wiolu1100 dopisuję się do życzeń,100LAT !!!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wszelkiego rodzaju drożdżówki są u mnie mile widziane. A gdyby tak dodać sklepowej marmolady - jest bardziej gęsta od dżemów. Co Wy na to? Przepis w ulubionych.0 Kto głosował? | Odpowiedz