Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste domowe drożdżówki,doskonałe do kawki,i na drugie śniadanie do pracy,szkoły
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 160
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 210
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 111
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1759
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 160
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 210
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 111
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1759
Składniki
Zagniatamy ciasto:margarynę siekamy z maką dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem,wszystko razem zarabiamy i wstawiamy do lodóki na ok. 30 minut.Następnie ciasto dzielimy na 4 części ,każdą część wałkujemy cienko na długi prostokąt smarujemy dżemem , zwijamy w roladę i kroimy nożem na małe kawaki.Drożdżówki układamy niezbyt ciasno(żeby sie nie pokleiły) na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce,smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem ,pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.Upieczone opruszamy cukrem pudrem.Życzę smacznego.
Uwaga:zamiast śmietany ja nieraz używam wiejskiego odstanego mleka i zbieram z wierzchu niepełną szklankę ,też wychodzą wtedy pyszne.