Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste domowe drożdżówki,doskonałe do kawki,i na drugie śniadanie do pracy,szkoły
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
Składniki
Zagniatamy ciasto:margarynę siekamy z maką dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem,wszystko razem zarabiamy i wstawiamy do lodóki na ok. 30 minut.Następnie ciasto dzielimy na 4 części ,każdą część wałkujemy cienko na długi prostokąt smarujemy dżemem , zwijamy w roladę i kroimy nożem na małe kawaki.Drożdżówki układamy niezbyt ciasno(żeby sie nie pokleiły) na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce,smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem ,pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.Upieczone opruszamy cukrem pudrem.Życzę smacznego.
Uwaga:zamiast śmietany ja nieraz używam wiejskiego odstanego mleka i zbieram z wierzchu niepełną szklankę ,też wychodzą wtedy pyszne.