Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze mini babeczki, które z pewnością zwrócą uwagę wszystkich gości, zwłaszcza tych najmłodszych. Są bardzo proste do zrobienia. W przeciwieństwie do tradycyjnego kopca kreta, nie znajdziecie w nich białej masy z kawałkami czekolady. Zamiast tego na górze użyliśmy puszystego kremu czekoladowego.
forma na muffinki, mikser
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4934
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 72
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 60
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 191
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4934
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 72
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 60
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 191
Składniki
Zacznij od ciasta na muffinki. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj mleko i olej. Składniki zmiksuj.
Suche składniki przełóż do mokrych. Całość mieszaj do momentu rozbicia wszystkich grudek.
Gotowe ciasto przelej do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wypełnij je do 3/4 wysokości.
Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij mikserem na puszystą masę, dodaj serek mascarpone i zmiksuj składniki na puszysty krem. Następnie dodaj połowę roztopionej, przestudzonej czekolady. Składniki wymieszaj. Odłóż łyżkę masy do dekoracji (schłodź krem w lodówce). Do pozostałego kremu wlej pozostałą część roztopionej czekolady. Składniki wymieszaj.
Upieczone muffinki przestudź. Odetnij górne części babeczek i pokrusz pocięte ciasto do miski.
Ścięte babeczki udekoruj od góry kremem czekoladowym. Każdą babeczkę z kremem oprósz kakao.
Z pokruszonego ciasta uformuj kuleczki - to będą głowy krecików. Kulki z ciasta umieść na babeczkach.
Z białego marcepanu uformuj malutkie kuleczki - to będą oczy krecików.
Wyciągnij z lodówki łyżkę schłodzonego kremu czekoladowego. Zrób nim po 3 kropki na każdej głowie krecika - nos i oczy. Przyczep oczy wykonane z białego marcepanu w odpowiednie miejsca.
Gotowe babeczki wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie gotowy deser serwuj gościom. Smacznego!