Do góry

Desery Przepis na:

Mini pączki z ricottą

Przepis dnia 2017-02-13
Mini pączki z ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2264

Dodano:

Odsłon: 8040

Niedługo Tłusty Czwartek, czas więc na wypróbowanie nowych przepisów na pączki. Zwłaszcza, że te tradycyjne są czasochłonne i nie zawsze wychodzą. Za to te malutkie – takie na raz, są bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim szybkie. A w smaku – pychotka!

Składniki

  • Ser ricotta - 250 g
  • Jajka - 2 szt.
  • Śmietana - 2-3 łyżki
  • Mąka - 350 g
  • Cukier puder - 1/2 szkl. + do posypania
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Wódka - 1 kieliszek (może tez być rum, whisky, spirytus - tego trunku dodajemy trochę mniej)
  • Olej - do smażenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto jest dość kleiste, nasze pączki możemy robić więc na dwa sposoby - posypując dłonie mąką kształtujemy malutkie pączki lub możemy nakładać je na rozgrzany olej łyżką. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej (czy olej jest odpowiednio rozgrzany sprawdzimy przez włożenie kawałka ciasta - jeżeli zacznie "syczeć" i od razu wypłynie na powierzchnię - to znaczy, że olej jest gotowy) i smażymy nasze pączki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

    Z przepisu wyszło mi 40 mini pączków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń