Do góry

Desery Przepis na:

Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 10737

Dodano:

Odsłon: 652

Mini ptysie z kremem budyniowym

Składniki

  • Cisto:
  • Woda szklanka
  • Masło 100 g
  • Mąka pszenna szklanka
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Jajka 5
  • Krem:
  • Mleko 750 ml
  • Cukier szklanka
  • Budyń waniliowy 2
  • Masło 100 g
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini ptysie z kremem budyniowym

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z masłem. Do gotującej wody wsypać proszek do pieczenia i mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.

    Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować na jednolitą masę.

    Przełożyć do szprycy i wyciskać małą ilość ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szprycy to możemy zrobić łyżką małe kleksiki.


    Pieczemy ok. 15 minut temperaturze 190 stopni.


    Budynie wymieszać w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie wymieszać, gdy budyń zgęstnieje zdjąć z ogni i przestudzić. Po przestudzeniu zmiksować dodając po łyżce miękkiego masła.


    Gotowe ptysie szprycą nadziać kremem budyniowym. Posypać pudrem lub polać czekoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń