Do góry

Desery Przepis na:

Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3642

Dodano:

Odsłon: 825

Przepyszne małe słodkości wypełnione pysznym kremem z dodatkiem mascarpone

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 średnie jajka
  • Masa:
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 g mascarpone
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini ptysie z kremem budyniowym

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Zagotuj wodę z masłem
    Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy
    Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy
    Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min
    Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając mikserem lub łyżką
    Przełóż masę do rękawa cukierniczego (może być z ozdobną tylką)
    Wyciskaj niewielką ilość ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie)
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół)
    Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia

  2. Masa:

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia
    W między czasie zagotuj pozostałą część mleka
    Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń
    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone
    Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę
    Masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania

  3. Ptysie:

    Ptysie nacinaj od spodu małym nożykiem tworząc kształt krzyżyka a następnie nadziewaj masą
    Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń