Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik upieczony w foremkach do babeczek. Przepis pochodzi z 427. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 801
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 323
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 88
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 801
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 323
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 88
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać śmietanę, zagarnąć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka naciąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać maką. Natłuszczonymi foremkami wyciąć spody babeczek. Wykleić palcami.
Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.
Drugą część ciasta również rozwałkować. Pociąć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.