Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik upieczony w foremkach do babeczek. Przepis pochodzi z 427. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 81
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 81
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać śmietanę, zagarnąć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka naciąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać maką. Natłuszczonymi foremkami wyciąć spody babeczek. Wykleić palcami.
Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.
Drugą część ciasta również rozwałkować. Pociąć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.