Do góry

Desery Przepis na:

Mini szarlotki z kratką według Ewy Wachowicz

Mini szarlotki z kratką według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 3086

Jabłecznik upieczony w foremkach do babeczek. Przepis pochodzi z 427. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • masło do posmarowania foremek na babeczki
  • cukier puder do dekoracji
  • NADZIENIE:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini szarlotki z kratką według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać śmietanę, zagarnąć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.

  2. Jabłka naciąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.

  3. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać maką. Natłuszczonymi foremkami wyciąć spody babeczek. Wykleić palcami.

  4. Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.

  5. Drugą część ciasta również rozwałkować. Pociąć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.

  6. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  7. Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń