Do góry

Desery Przepis na:

Mini torciki galaretkowe

Mini torciki galaretkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 3394

Dodano:

Odsłon: 1810

Mini torciki galaretkowe to deser idealny na lato - lekki, owocowy, przepyszny i gotowy bez nagrzewania piekarnika.

Składniki

  • Mus borówkowy:
  • Borówka amerykańska - 2 szklanki
  • Woda - 100 ml
  • Galaretka o czerwonym lub fioletowym kolorze (np. truskawkowa/wiśniowa/jagodowa)- 1 opakowanie
  • Galaretki:
  • Galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • Galaretka cytrynowa lub przezroczysta - 1 opakowanie
  • Woda - po 400 ml na każdą galaretkę
  • Warstwa śmietankowa:
  • Śmietana 30% - 300 ml
  • Woda - 50 ml
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Owoce do dekoracji (borówki, banany, czarne maliny, porzeczki)
  • Listki melisy lub mięty
  • Opcjonalnie: okrągłe herbatniki jako podstawa torcików
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Mini torciki galaretkowe

Przygotowanie

  1. Mus borówkowy:

    Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 18x23 cm wystudzić i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

  2. Każdą z pozostałych galaretek rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Jedną galaretkę wylać na mus borówkowy i ponownie włożyć formę do lodówki.

  3. Warstwa śmietankowa:

    2 łyżeczki żelatyny zalać 50 ml wody, odstawić na chwilę do spęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wlać zimną śmietanę i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę śmietankową wylać na stężałą galaretkę i znów wstawić całość do lodówki, tym razem jedynie do lekkiego stężenia śmietany. Na warstwie śmietankowej ułożyć owoce i liście, grupując je w dekoracyjne motywy, np. kwiaty i zachowując odstępy między motywami. Banany należy wcześniej skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

  4. Ostrożnie wylewać na warstwę śmietanową ostatnią, tężejącą galaretkę. Najlepiej robić to trzymając łyżkę nisko nad warstwą śmietanową i wylewając galaretkę na łyżkę, by stopniowo z niej spływała. Wstawić deser do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

  5. Kształty torcików można formować wykrawaczem lub szklanką, mocno wciskając je i lekko obracając. Aby wyciągnąć torcik najlepiej podważyć go od spodu szpatułką do nakładania ciasta. Torciki można położyć na okrągłych ciasteczkach owsianych lub herbatnikach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń