Do góry

Desery Przepis na:

Minimazurki z kajmakiem i suszoną żurawiną

Minimazurki z kajmakiem i suszoną żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 5841

Minimazurki z bardzo kruchego ciasta z nadzieniem z lekko kwaśnej masy żurawinowo-jabłkowej oraz słodkiej masy krówkowej. Całość udekorowana suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.

Składniki

  • Składniki na spody z ciasta kruchego:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Składniki na nadzienie:
  • 500 g kajmaku (masy krówkowej używam tylko z Gostynina, SM Gostyń, z krówką na etykiecie)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 małe jabłko lub 1/2 dużego
  • Dekoracja:
  • suszona żurawina
  • płatki migdałowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spody z ciasta kruchego:

    Do przesianej mąki dodajemy kawałki schłodzonego masła, cukier puder, surowe żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, posypując stolnicę mąką, żeby ciasto się nie lepiło. Małe foremki na tartaletki (używałam o średnicy 6,5 cm) smarujemy masłem. Z ciasta wykrawamy krążki, większe od średnicy foremek i wylepiamy nim foremki, tak, żeby ciasto wychodziło poza brzegi foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

  3. Upieczone spody pozostawiamy przez kilka minut w foremkach, a następnie upieczone ciasto delikatnie z nich wyjmujemy. Foremki ponownie smarujemy masłem i wylepiamy kolejnymi krążkami ciasta. Upieczone spody pozostawiamy najlepiej na kratce do ostudzenia.

  4. Nadzienie żurawinowo-jabłkowe:

    Suszoną żurawinę oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko przekładamy do małego garnka i zalewamy 1/4 szklanki wody. Owoce gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Miękkie owoce miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostudzenia.

  5. Dno minimazurków smarujemy cienko ostudzoną masą owocową, na nią wylewamy kajmak (masę krówkową). Minimazurki dekorujemy suszoną żurawiną oraz płatkami migdałowymi.



    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń