Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które smakiem przypomina mi lata dzieciństwa. Pamiętam dokładnie to które robiła dokładnie z tego przepisu moja mama
Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły.
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 66
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 881
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 460
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 2106
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 66
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 881
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 460
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 2106
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły.
Przepisy Desery
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Desery
Lody śmietankowe własnej roboty
Desery
Leśny mech
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Niewielkie placuszki serowe do przygotowania w ekspresowym tempie. Polane sos...
Odsłon: 53
Lody śmietankowe własnej roboty
Kremowe, puszyste lody śmietankowe, które bez problemu odtworzycie w swojej k...
Odsłon: 71