Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1207

Dodano:

Odsłon: 2481

Ciasto, które smakiem przypomina mi lata dzieciństwa. Pamiętam dokładnie to które robiła dokładnie z tego przepisu moja mama

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.

  2. Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.

  3. Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń