Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które smakiem przypomina mi lata dzieciństwa. Pamiętam dokładnie to które robiła dokładnie z tego przepisu moja mama
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 1442
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 248
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 232
Coppa to wędlina dojrzewająca z karczku - sucha, ale dość tłusta, bardzo boga...
Odsłon: 70
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 1442
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 248
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 232
Coppa to wędlina dojrzewająca z karczku - sucha, ale dość tłusta, bardzo boga...
Odsłon: 70
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły.