Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które smakiem przypomina mi lata dzieciństwa. Pamiętam dokładnie to które robiła dokładnie z tego przepisu moja mama
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 966
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4582
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1229
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 547
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 966
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4582
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1229
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 547
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły.