Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 4118

Dodano:

Odsłon: 3969

Ciasto miodowe przekładane masą grysikową.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 700g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 250g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • Składniki na krem:
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • Składniki na polewę:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • dowolna posypka na polewę
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Miodownik

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Do garnka wkładamy masło, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
    Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.

  2. Wykonanie kremu:
    W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.

  3. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając.
    Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń