Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zostawić go na noc w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, kruche blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Składniki
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto na biszkopt. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. Piec, w tej samej formie co ciasto kruche, w temp. 180st przez około 30min.
Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
Ciasta miodowe posmarować powidłem śliwkowym. Na jeden blat z powidłem nałożyć połowę masy grysikowej, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem z cytryny i wyłożyć pozostałą część masy grysikowej. Na koniec przykryć drugim blatem miodowym tak, aby powidło stykało się z masą.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.