Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miodownik to proste ciasto składające się z miodowych placków przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownika bardzo lubimy zwłaszcza jesienno-zimową porą. Tym razem wersja świąteczna w kształcie choinki. Wbrew pozorom jest o wiele mniej czasochłonna bo zawsze piekę ok 8 cienkich placków więc i wałkowania jest więcej. Tu jest jeden blat upieczony na dużej blaszce od piekarnika i gorący pokrojony na paski...
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4329
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11748
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5558
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13838
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4329
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11748
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5558
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13838
Składniki
ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. ciasto rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180st. na złoto. Jeszcze gorące kroimy wzdłuż krótszego boku zaczynając od paska 2, 4, 6, 8, 10cm; kolejne muszą być szersze o około 2 cm.
Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.
Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy wedle uznania...