Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miodownik to proste ciasto składające się z miodowych placków przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownika bardzo lubimy zwłaszcza jesienno-zimową porą. Tym razem wersja świąteczna w kształcie choinki. Wbrew pozorom jest o wiele mniej czasochłonna bo zawsze piekę ok 8 cienkich placków więc i wałkowania jest więcej. Tu jest jeden blat upieczony na dużej blaszce od piekarnika i gorący pokrojony na paski...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Składniki
ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. ciasto rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180st. na złoto. Jeszcze gorące kroimy wzdłuż krótszego boku zaczynając od paska 2, 4, 6, 8, 10cm; kolejne muszą być szersze o około 2 cm.
Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.
Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy wedle uznania...