Do góry

Desery Przepis na:

miodownik - choinka

miodownik - choinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 21569

Dodano:

Odsłon: 4153

miodownik to proste ciasto składające się z miodowych placków przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownika bardzo lubimy zwłaszcza jesienno-zimową porą. Tym razem wersja świąteczna w kształcie choinki. Wbrew pozorom jest o wiele mniej czasochłonna bo zawsze piekę ok 8 cienkich placków więc i wałkowania jest więcej. Tu jest jeden blat upieczony na dużej blaszce od piekarnika i gorący pokrojony na paski...

Składniki

  • ciasto: 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła
  • Krem: 3/4 szklanki manny
  • 2 całe jajka
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe masło
  • zapach rumowy- pół fiolki można dać cały jednak dla mnie jest zbyt intensywny i daję połowę
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
miodownik - choinka

Przygotowanie

  1. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. ciasto rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180st. na złoto. Jeszcze gorące kroimy wzdłuż krótszego boku zaczynając od paska 2, 4, 6, 8, 10cm; kolejne muszą być szersze o około 2 cm.

  2. Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.

  3. Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy wedle uznania...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń