Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
медовик, medovik, miodownik...pyszne rosyjskie ciasto które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przełożonego kremem na bazie śmietany. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania w lodówce. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni wieczorem upiec sobie placki a następnego dnia przełożyć kremem...
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1000
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4283
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 721
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1015
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3968
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1000
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4283
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 721
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1015
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3968
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 808
Składniki
ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz przestudzony miód z masłem i z cukrem. Zagniatamy ciasto.
Formujemy "kiełbasę" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem.
krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku.
Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. na wierzch dajemy krążek który odłożyliśmy nieposmarowany kremem.
Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie) Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem górę smarujemy pozostałym kremem śmietanowym...