Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno miodowe ciasto, przekładane masą serową i powidłami śliwkowymi.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Masa: Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat. Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto. Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.