Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik serowo - śliwkowy

Miodownik serowo - śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 836

Mocno miodowe ciasto, przekładane masą serową i powidłami śliwkowymi.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka tortowa - 4 szklanki
  • Masło - 1 i 1/5 kostki
  • Miód - 80g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana - 1/3 szkl
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki
  • Masa serowa:
  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Masło - 1/2 kostki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko -1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Przyprwa do sernika - 2 łyżki
  • Polewa czekoladowa:
  • Masło - 3 łyżki
  • Woda - 3 łyżki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Powidła śliwkowe do przełożenia - 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

    Masa:
    Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat.

    Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto.

    Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń