Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno miodowe ciasto, przekładane masą serową i powidłami śliwkowymi.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4235
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 520
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3818
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4235
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 520
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3818
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Masa: Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat. Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto. Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.