Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświętnej szacie zdobi również stół.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1012
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 136
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2183
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4199
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1012
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 136
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2183
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4199
Składniki
Masło spienić i ucierać z cukrem. Dodawać stopniowo jajka i miód. Następnie pozostałe sypkie składniki. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki ( u mnie 25x35 cm ). Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni. Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać. Dodać również sok z cytryny. Składanie ciasta : Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej. Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy. Wyłożyć pozostały grysik/krem. Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni. Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać do momentu połączenia się składników. Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem. Lukier - białko wymieszane z cukrem pudrem. Wesołych Świąt i smacznego.