Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2012
Moja szarlotka została przyprawiona w sposób, którego nigdy wcześniej nie wypróbowywałam - oprócz tradycyjnego cynamonu zawierała kardamon, sporo ekstraktu waniliowego oraz posłodzona została miodem. Do tego smacznie chrupka beza i mamy szarlotkę typu "mniam-mniam"!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 114
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9184
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 114
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9184
Składniki
Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę tortownicy 24 cm i podpiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować mus jabłkowy lub przyprawić mus ze słoika, lekko go podgrzewając - dodać cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i miód do smaku, w zależności od upodobań co do słodkości wypieku. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć mus i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po ok. 10 minutach od ponownego włożenia ciasta zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć pianę na ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 40 min (pianka ma być chrupiąca i lekko rumiana). Po upieczeniu schłodzić.