Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatnym nadzieniem na bazie śmietanki i mascarpone. Wierzch zdobi czekoladowa posypka. Deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, ale zachwyca smakiem i niezwykłą delikatnością. Każdy kęs rozpływa się w ustach i dostarcza ogromnej przyjemności kubkom smakowym.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 110
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 189
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 50
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 110
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 189
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 50
Składniki
Na początku zaparzamy kawę (możecie ją delikatnie posłodzić), a następnie dobrze studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier puder i esencję waniliową (możecie też dodać 1 śmietan fix). Składniki ubijamy zaczynając od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększamy moc i miksujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.
Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, które wcześniej zanurzamy w kawie. Na herbatnikach rozsmarowujemy pierwszą część białej masy, na której układamy drugą warstwę namoczonych herbatników. Następnie rozsmarowujemy kolejną warstwę masy i układamy ostatnią partię herbatników. Na ostatniej rozsmarowujemy jeszcze cienką warstwę masy, którą posypujemy startą czekoladą. Deser schładzamy w lodówce.
WSKAZÓWKI > Do przygotowania deseru wykorzystałam herbatniki Apetitki (są mniej słodkie). > Deser możecie przygotować także z większej ilości warstw (wtedy zwiększcie proporcje lub użyjcie mniejszej formy). > Spód formy możecie wyłożyć papierem do pieczenia (zapobiegnie przyklejaniu ciasta i ułatwi późniejsze krojenie). > Esencję waniliową możecie zamienić na ziarenka wanilii lub cukier waniliowy. > Deser należy przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)