Do góry

Desery Przepis na:

Moje ciasto z truskawkami

Moje ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 4853

Dodano:

Odsłon: 1183

Na sezon truskawkowy proponuję takie oto owocowe ciacho :)

Składniki

  • biszkopty podłużne do wyłożenia 250 g
  • Biała warstwa :
  • jogurt naturalny 200 g
  • śmietana 30% 200 g
  • cukier puder 70 g
  • żelatyna 20 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • truskawki świeże 200 g
  • Mus truskawkowy :)
  • truskawki świeże 500 g
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • truskawki świeże do ozdoby 5-6 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Okrągłą formę wyłożyć biszkoptami. By lepiej stały końcówki można równo odciąć. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Następnie nie przerywając miksowania wlewać śmietankę. Miksować przez ok. 2-3 min. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w gorącej kąpieli. Żelatynę zahartować łyżką masy i całość przelać do reszty, dokładnie zmiksować. Owoce umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i dodać do masy, wymieszać. Masę przelać na warstwę biszkoptów, wyrównać i schować do lodówki na ok. 2 godz.

  2. Truskawki zagotować z brązowym cukrem. Gorące zmiksować i wsypać galaretkę truskawkową. Ostudzić. Gęstniejący mus przelać na stężoną białą warstwę. Ciasto schować na noc do lodówki.

  3. Wyciągnąć ciasto z formy, przystroić świeżymi owocami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń