Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne, a zaznaczam, że nie jestem najlepszym cukiernikiem;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116721
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7992
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1577
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116721
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7992
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1577
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Składniki
Robienie rogali zaczynamy od przygotowania zaczynu:) Pół szklanki mleka, drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Teraz przygotujmy dwie miseczki. Jedną dużą, w której będziemy mieszać ciasto, drugą mniejszą.
W mniejszej mieszamy jajko, żółtko, cukier i olej. Ja robiłam to drewnianą płaską łyżką. Masa musi być jednolita.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy zaczyn, pozostałe mleko i masę jajeczną. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na dwie lub trzy części, tak aby można swobodnie je rozwałkować na blacie. Wałkujemy na kształt koła. Smarujemy każdą warstwę masłem i składamy ją na wiele warstw (najlepiej naciąć na wzór słoneczka i naprzemiennie nakładać na siebie części ciasta). Tak zrobić z pozostałym ciastem i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie każdą partię ciasta rozwałkowujemy i wycinamy trójkąciki, aby je nadziać naszym ulubionym czymś:) Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
U mnie są dwie wersje - pierwsza to nadzienie z konfitury pomarańczowej a na wierzchu cytrynowy lukier i płatki migdałów. Druga wersja to konfitura z czarnej porzeczki a na wierzchu lukier z olejkiem migdałowym i wiórkami czekolady.