Do góry

Desery Przepis na:

Moje wymyślone ciasto z twarogiem.

Moje wymyślone ciasto z twarogiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 522

Dziś tak siedziałam i grupy kulinarne przeglądałam, wszyscy wstawiali jakieś ciasta, serniki i inne słodkości. Więc długo nie myślałam i szybko sobie ciasto wymyślałam. Fakt że czas pieczenia jest dłuższy ale samo wykonanie banalnie proste.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalne,
  • 1 czubata łyżka kawy inka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka.
  • masa twarogowa :
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru (można więcej),
  • 500 g twarogu w kostce,
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • dowolny aromat.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Moje wymyślone ciasto z twarogiem.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka całe wsypać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę inkę, wlać mleko i olej całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w całość.

  2. Gdy już całe składniki na ciasto są zmiksowane kolejny krok to wykonanie masy twarogowej, do drugiej miski dodać jajka całe również cukier i zmiksować aby cukier połączył się z jajkami.

  3. Do ubitej masy jajecznej dodać twaróg ( nie mielić ), 2 łyżki masła ( takiego na kanapki z puszki lub prawdziwe ), mąkę ziemniaczaną i aromat. Całość zmiksować a można nawet blenderem chwilę po miksować do połączenia się masy jajecznej z resztą składników.

  4. Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wylać masę ciasta, na tą masę wyłożyć przez środek masę twarogową.

  5. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i pie 1 godzinę i 15 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. 15 minut przed końcem pieczenia się ciasta można przykryć je folią aluminiową aby się nie przypaliło. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

  6. Piekąc te ciasto a w sumie wymyślając go nie spodziewałam się aż takiego efektu. Jednak znowu zaskoczyłam sama siebie. Ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową. Świetnie nadaje się do kawy jak również dla domowników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń