Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii", może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre i ciasto skusi każdego.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 894
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 202
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 158
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 570
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 894
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 202
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 158
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 570
Składniki
10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle. Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu. Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce. Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody. Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut. Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę. Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty. Wszystko wykładamy do foremek. Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy. Babkę posypać kakao.