Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii", może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre i ciasto skusi każdego.
10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle.
Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu.
Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce.
Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody.
Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut.
Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę.
Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty.
Wszystko wykładamy do foremek.
Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę.
Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy.
Babkę posypać kakao.
roplywajace sie w ustach ciasto ktoremu nikt sie nie oprze ;d;)Polecam!!!
Odsłon: 19503
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 23
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 51
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 23
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 51
Składniki
10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle. Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu. Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce. Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody. Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut. Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę. Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty. Wszystko wykładamy do foremek. Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy. Babkę posypać kakao.
Przepisy Desery
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Desery
Deser galaretkowo - jogurtowy
Desery
Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany
Desery
Placki z jabłkiem i brzoskwinią
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 23
Deser galaretkowo - jogurtowy
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 80