Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na mały deserek w postaci smakowitych babeczek budyniowych z wiórkami kokosowymi. Babeczki idealnie komponują się z popołudniową kawą, a dla najmłodszych pociech mogą być pożywnym deserem podawanym z ciepłym kakao. Muffinki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i drobny cukier przesypujemy do miski i mieszamy wszystkie suche składniki.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Budyń mieszamy z mlekiem, dodajemy ostudzone masło oraz jajka i dokładnie mieszamy.
Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski, dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i ponownie mieszamy.
Silikonowe foremki układamy na blaszce do pieczenia i napełniamy je masą budyniowo - kokosową do 3/4 wysokości. * do wypieku muffinek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia babeczek
Blaszkę z foremkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je przez około 20 - 25 minut do lekkiego zarumienienia. * Mufiinki z wierzchu są złociście zarumienione, a środek jest delikatny i ma jasno żółty kolor.
Muffinki studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.
Miłośnicy dużych słodkości mogą zamiast cukru pudru udekorować je roztopioną białą czekoladą i posypać dodatkową porcją wiórek kokosowych :)
Życzę smacznego! :)