Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki Muffiny Mufiniątka - Pyszne babeczki z czekoladą

Muffinki Muffiny Mufiniątka - Pyszne babeczki z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78125

Dodano:

Odsłon: 410

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na muffinki z czekoladą i kokosem. Babeczki są smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie 12 babeczek
  • 220 g mąki pszennej (typ od 450 do 550)
  • 120 g cukru kryształ
  • 250 ml kefiru (około 275 g) - 1 szklanka
  • 60 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody (około 5 g)
  • około 50 g kropelek czekoladowych lub rodzynek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przelewam kefir, dodaję cukier i mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
    Następnie dodaję jajko i je roztrzepuję.
    Następnie dodaję olej i mieszam.
    Dodaję sodę, cukier waniliowy, wiórka i mieszam.

    Następnie dodaję mąkę i mieszam łopatką, tak aby mąka połączyła się z ciastem i nie było grudek.
    Na koniec dodaję około połowy kropelek czekoladowych, mieszam, ciasto jest gotowe.

  2. Pieczenie muffinek:
    Foremki smaruję olejem, nakładam po około 2 łyżki ciasta i na górę kładę po kilka kropelek czekoladowych.

    Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone odstawiam do wystudzenia i wystudzone oprószam cukrem puder.

    Muffinki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń