Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki na oleju

Muffinki na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 2037

Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

Składniki

  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki (płaskie) kakao
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować. Dodać żółtka, olej, wodę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  2. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wlać do każdej foremki łyżkę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i nieco letniej wody. Zmiksować. Znów łyżką nakładać ( tym razem ciemne ciasto) do foremek. Foremki powinny być napełnione do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu, posmarować lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń