Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, szybkie, idealne na wypadek niespodziewanych gości. Połączenie śliwek i czekolady... dla mnie idealne. Można je robić z innymi owocami. Jestem absolutną fanką tych babeczek w różnych słodkich wariantach.
Składniki
w jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, cukier, proszek, soda, sól) czekoladę tniemy na nieduże kawałeczki
w drugiej mokre (jajka, olej, maślanka, sok) pocięte śliwki
szybko łączymy mokre składniki z suchymi. Mieszamy tylko do połączenia składników.
WAŻNE składników nie mieszamy mikserem (muffinki będą niesmaczne, twarde), tylko zwyczajnie łyżką, ciasto musi być grudkowate.
Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy na muffinki, jeśli silikonowa nie musimy natłuszczać. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem. Pieczemy 20 - 25 min w piekarniku 180 st