Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki ze śliwkami

Muffinki ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1687

Dodano:

Odsłon: 7391

Szybkie w wykonaniu, pyszne ucierane muffinki ze śliwkami. Bez masła, za to na oleju i kefirze - polecam!

Składniki

  • 2 szklanki mąki (250ml), 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kefiru, 1/4 szklanki oleju,
  • 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 śliwek, dodatkowo płatki migdałów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, dzielimy na pół, i kroimy na małe kawałki.

    W jednej misce mieszamy składniki suche - cukier, proszek oraz przesianą mąkę.
    W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre - olej, kefir oraz jajka.

    Do składników mokrych, dodajemy suche, dokładnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy śliwki - mieszamy.

    Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
    Masę nakładamy łyżką - ok 1,5 łyżki.

    Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni.

    Przed podaniem posypujemy pudrem i płatkami migdałów.

    Śliwki oczywiście można zastąpić innymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń