Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny śliwkowo-czekoladowe

Muffiny śliwkowo-czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4649

Dodano:

Odsłon: 3685

Wszędzie pełno śliwek: w sklepach, na ogrodach, na targach, więc korzystajmy z nich!

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Czekolada mleczna 80 gram
  • Kakao 3 łyżki
  • Margaryna roztopiona 100 gram
  • Mleko ¾ szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Śliwki 0,5 kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Czekoladę drobno kroimy i wrzucamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. W drugiej misce mieszamy ze sobą rozpuszczoną margarynę, jajka i mleko. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo składniki suche i cały czas miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Ze śliwek usuwamy pestki i drobno kroimy owoce. Pokrojone śliwki wrzucamy do miski z masą muffinkową i mieszamy całość łyżką.

  4. Powstałe ciasto przekładamy do foremek muffinkowych (surowe ciasto powinno sięgać prawie brzegów foremek). Blachę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
    Z podanej porcji wychodzi ok. 13 babeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń