Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pieczemy murzynka
1 szklcukru,2,5 szkl.mleka,4 łyzki kakao i 200g masło ,zagotować i wystudzić
do wystudzonej masy dać mąkę,jajka,pr.do pieczenia,olejek migdałowy, rodzynki,skórka pomarańczowa,starta skórka z cytryny,4 łyzki uprażonych jabłek.
Wszystko zmiksować i dać na blachę 25/34 wyłożoną papierem do pieczenia.
Dać do nagrzango piekarnika do 180st.pieco do suchego patyczka.
Góra nam trochę popęka ale tym nie przejmujcie się,góra będzie ścięta jako dodatek do przykrycia masy.
Na zdjęciu pokruszona ścięta góra z wiórkami kokosowymi i jabłkami/
Murzynka po ścięciu góry przepołowić wzdłuż na dwie części,zrobić krem z mascarpone,kawy,rumu ,śmietanki i śmietan fix.Cukier dajemy opcjonalnie.
Krem rozsmarować na blacie,na krem dać wymieszaną ściętą górę,rozprowadzić po masie i przykryć blatem.
Na wierzch zrobić polewę,ja daję 9 łyżek cukru,2 łyżki kakao,1/4 kostki masła i 3 łyżki wrzątku.Ciepłąpolewę rozprowadzić po cieście i posypć wiórkami kokosowymi.
Smacznego życzę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Maudie wczoraj, o 17:37Zgłoś do usunięcia
Pycha!0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 3 dni temuZgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 3 dni temuZgłoś do usunięcia
Niebo w ustach! podnioslas zwyklego murzynka do rangi bogatego w smaku ciasta! Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz