Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z bitą śmietaną i wisniami

Murzynek z bitą śmietaną i wisniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 416 Ocena: 5913

Dodano:

Odsłon: 3018

mocno czekoladowe ciasto

Składniki

  • mąka pszenna 3 3/4 szkl
  • cukier 2 1/2 szkl
  • margaryna 1 1/2 kostki
  • woda 1/2 szkl
  • kakao 6 łyżek
  • jajka 6 szt
  • śmietana 30 % 1/2 l
  • śmietan-fix 2 szt
  • dżem lub konfitura wiśniowa 1 słoik
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dowolny aromat do ciast
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Murzynek z bitą śmietaną i wisniami

Przygotowanie

  1. 1. do garnka włożyć margarynę, cukier, kakao i wodę, ugotować polewę, odlać 1/2 szkl, resztę wystudzić,
    2. do zimnej polewy dodać przesianą mąkę, proszek, jajka, aromat, dokładnie wymieszać,
    3. wylać ciasto do formy, piec ok 45-50 min w 180 st,
    4. śmietanę schłodzić, ubić razem ze śmietan-fixem, można dosłodzić cukrem pudrem,
    5. zimne ciasto przekroić, posmarować dżemem, na dżem wyłożyć śmietanę, przykryć drugą częścią, podgrzać polewę, polać ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń