Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z cynamonową kruszonką

Murzynek z cynamonową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 2469

Dodano:

Odsłon: 610

Prosty przepis na murzynka, który robi się w mig. Dodatkowo chrupiąca, aromatyczna cynamonowa kruszonka. Pychotka.

Składniki

  • kostka masła 200 gram
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka w temp.pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszki do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego albo powideł śliwkowych
  • kruszonka:
  • kawałek zimnego masła ok.25 gram
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Murzynek z cynamonową kruszonką

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić masło, mleko, cukier i kakao.Nie gotować. Tak przygotowaną masę kakaową przestudzić. Ok. 1/4 szklanki zostawić na polewę.
    Z białek ubić pianę, odstawić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać żółtka, przestudzoną masę kakaową i dżem. Krótko zmiksować, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.

    Z masła, mąki, cukru i cynamonu zrobić kruszonkę.

  2. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch posypać kruszonkę. Piec w temp. 180 st. do suchego patyczka - ok.50 minut (do godziny).
    Wyjąć, wystudzić, polać nierównomiernie polewą , która została z ciasta. Jeśli polewa mocno zastygła dodać łyżkę mleka i podgrzać np. w mikrofali.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń