Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z kokosową koroną

Murzynek z kokosową koroną

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27087

Dodano:

Odsłon: 50994

Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KOKOSOWA KORONA:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Murzynek z kokosową koroną

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy.

    Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera.

    Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.

  2. PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.

  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 01 marca 2017 Korona iście królewska. Niech żyje król!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia-p 28 lutego 2017 Pięknie i apetycznie wygląda. Na pewno smakuje rewelacyjnie. Zjadłabym :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda90 10 listopada 2015

- sprawdziłam przepis idealny wychodzi - ja wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką w garnku i nie używam miksera. Wszystkie składniki idealnie się mieszają łyżką drewnianą tworząc kremową masę.

- mam pomysł by gdy ciasto już będzie wylane na blaszce wyłożyć na nie pokrojone jabłka wcześniej osuszone z soku [w garnuszku podgrzewam z cynamonem]by nie było zakalca. Na jabłka na cieście wyleję pianę z białek z kokosem i do pieca :)
Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 28 września 2015 Ciasto,pięknie się prezentuje ,super pomysł połączenie, murzynka z kokosem ,który uwielbiam i nie mogę mu się oprzeć .
Dla mnie ciasto na szósteczkę)
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń