Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 154
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 251
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 154
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 251
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy. Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut. Życzę smacznego! :)