Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, bo ucierane, kakaowe ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi. Wilgotne, nie za słodkie, z rumowym aromatem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6732
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4295
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 787
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1061
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4008
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6732
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4295
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 787
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1061
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4008
Składniki
GOTUJEMY BUDYŃ: Proszek budyniowy rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Wlać rozrobiony proszek na gotujące się mleko, chwilę gotować (jak budyń).
CIASTO (przepis na Murzynek zaczerpnięty ze Smakera): Cukier, wodę i kakao zagotować w garnku do rozpuszczenia. Odłożyć z ognia, dodać margarynę i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać 3/4 szklanki masy (na polewę) do garnuszka (będzie później łatwiej podgrzać aby rozprowadzić na cieście)
Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając mikserem. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i rum, dokładnie wyrabiamy mikserem.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta.
Połowę ciasta wylewamy do blachy (duża prostokątna blacha wysmarowana margaryną i wysypana bułką tartą), na to wykładamy budyń (będzie mieć konsystencję papki, wykładamy go łyżką i palcami ;)), następnie wylewamy drugą część ciasta
Pieczemy: 40-50 min w 175 stopniach.
Po upieczeniu czekamy aż przestygnie, podgrzewamy polewę z garnuszka i polewamy nią ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi.