Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to bardzo popularne i pyszne ciasto. Upieczemy więc murzynka na niedzielny podwieczorek, ale dodamy do niego wiśnie z kompotu. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-wiśniowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę a efekt będzie wspaniały.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3594
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3594
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy.
Na wierzchu układamy wiśnie odsączone z kompotu lub rozmrożone i również odsączone. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto studzimy.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Murzynek z wiśniami gotowy!