Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty czekoladowo-kawowy deser znutką migdałową na każdą okazję.POLECAM!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67824
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1923
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67824
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1923
Składniki
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki odkładając część do dekoracji musu.
Czekoladę z masłem i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. na garnuszek z gorącą wodą stawiamy miskę z produktami do rozpuszczenia i lekko podgrzewamy na ogniu.
Jajka sparzamy wrzątkiem na sitku. Żółtka oddzielamy od białek i delikatnie łączymy z lekko przestudzoną czekoladą. Dodajemy likier i mieszamy, aż likier połącz się z całością.
Następnie ubijamy jedno białko i również łączymy bardzo delikatnie z masą czekoladową.
Na końcu schłodzoną śmietanę mieszamy zmasą czekoladową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy mus przekładamy do pucharków lub kielichów, dekorujemy pozostałą śmietanką i startą białą czekoladą. SMACZNEGO!