Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na deser, który zaskoczy Waszych gości nie tylko smakiem, ale też... składem. Tym razem na nasze stoły trafi mus przygotowany z jabłek i ciemnej czekolady. Nie zabraknie też chrupiącego, owsianego spodu i prostej dekoracji ze śmietanki. Owsiany spód wnosi do deseru lekkie maślane nuty, a także tworzy stabilną, przyjemnie kruchą platformę dla głównej gwiazdy deseru. Mus łączy w sobie smak jabłek i czekolady, co sprawia że jednocześnie możemy cieszyć się orzeźwieniem płynącym z owoców i głębokim, nieco wytrawnym smakiem kakao. Wszystko to pod lekką jak chmurka, kremową śmietanką. Prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci wszystkich fanów czekolady.
mikser, małe ranty lub pucharki
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3546
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3546
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Składniki
Przełóż około 150 g ciastek do woreczka strunowego. Woreczek prawie całkowicie zamknij, zostawiając około centymetrową szparę, przez którą ucieknie powietrze. Ciastka rozbij przy pomocy wałka do uzyskania drobnego pyłu.
Po rozbiciu ciastek w drobny pył dodaję do nich 60 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciastkach i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowane ciasteczka rozdziel równo pomiędzy 6 małych rantów o szerokości 8 i wysokości 5 cm, a następnie ugnieć do uzyskania równego zwartego spodu. Zarówno boki jak i spody rantów powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Desery możecie przygotować także w pucharkach. Po uzyskaniu równych spodów odstaw je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Do średniego rondelka przełóż około 500 g obranych i pokrojonych w około półcentymetrową kostkę, kwaśnych jabłek. Owoce zalej zimną wodą i upewnij się, że każdy kawałek jest pod powierzchnią. Zawartość rondelka podgrzewaj na średnio niskim ogniu do lekkiego wrzenia, a następnie gotuj przez około 10 minut, do chwili, kiedy kawałki jabłek zmiękną i zaczną się rozpadać. Owoce warto co jakiś czas przemieszać, żeby upewnić się, że wszystko gotuje się równomiernie. Po około 10 minutach, kiedy jabłka zaczyną tracić swój kształt, zdejmij je z ognia, odcedź i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie przekładam owoce do misy malaksera. Do jabłek dodaję 200 g rozpuszczonej, lekko przestudzonej ciemnej czekolady (72%), a następnie wymieszaj zawartość kielicha na średnich obrotach, do czasu, aż mus nabierze gładkiej konsystencji. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji przełóż masę czekoladową na przygotowane wcześniej owsiane spody. Po rozdzieleniu masy czekoladowej wyrówaj wierzch każdej porcji, a następnie odstaw do lodówki na około 30 minut, do chwili, kiedy góra deseru stężeje.
Przygotuj dekorację. Do niewielkiej miski przelej 125 g zimnej śmietanki kremówki (30-36%) i dodaj do niej 15 g cukru pudru oraz ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubitą śmietankę wyłóż na schłodzone desery i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni musów. Musy ozdób odrobiną cynamonu. Tak przygotowane desery wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy czekoladowej.
Smacznego!