Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z owocami z fińskiego przepisu. Można upiec ją z jagodami, malinami, truskawka lub czarną porzeczką. Jesli owoce są mrożone, to trzeba bezpośrednio przed pieczeniem wymieszać je z 2 łyżkami mąki kartoflanej.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7577
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2630
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7577
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2630
Składniki
Foremkę na tartę 26 cm lekko nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier wymieszać. Dodać jajko i szczyptę soli i znowu wymieszać. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Placek powinien być większy niż foremka, żeby później móc zagiąć brzeg. Przełożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Posypać mielonymi orzechami lub tartą bułką.
Nadzienie: Jagody rozłożyć na cieście. Owoce mrożone wymieszać z 2 łyżkami mąki kartoflanej. Kwaśną śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Wylać na jagody. Wystający brzeżek z ciasta zagiąć i posypać dekoracyjnie mielonymi orzechami lub płatkami owsianymi po brzeżku.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni 35 minut. Smacznego!