Do góry

Desery Przepis na:

Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami

Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3483

Dodano:

Odsłon: 149

Krucha tarta z owocami z fińskiego przepisu. Można upiec ją z jagodami, malinami, truskawka lub czarną porzeczką. Jesli owoce są mrożone, to trzeba bezpośrednio przed pieczeniem wymieszać je z 2 łyżkami mąki kartoflanej.

Składniki

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: mąka do podsypania, łyżka mielonych orzechów
  • ewentualnie 1 łyżeczka płatków owsianych dla dekoracji
  • Nadzienie:
  • 200 g jagód: borowka, maliny( u mnie mrożona czarna porzeczka)
  • 2 łyżki mąki kartoflanej( jeśli jagody są mrożone)
  • 220 g kwaśnej śmietany 18%( albo skyr)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru, jeśli owoce są kwaśne trochę więcej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami

Przygotowanie

  1. Foremkę na tartę 26 cm lekko nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier wymieszać. Dodać jajko i szczyptę soli i znowu wymieszać. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na gładkie ciasto.

  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Placek powinien być większy niż foremka, żeby później móc zagiąć brzeg. Przełożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Posypać mielonymi orzechami lub tartą bułką.

  3. Nadzienie: Jagody rozłożyć na cieście. Owoce mrożone wymieszać z 2 łyżkami mąki kartoflanej. Kwaśną śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Wylać na jagody. Wystający brzeżek z ciasta zagiąć i posypać dekoracyjnie mielonymi orzechami lub płatkami owsianymi po brzeżku.

  4. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni 35 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń