Do góry

Desery Przepis na:

''Na zdrowie" Ciasto buraczane

''Na zdrowie Ciasto buraczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16540

Dodano:

Odsłon: 3731

Jedno z moich ciast buraczanych, leciutko wilgotne i pyszne. Krem to jogurt naturalny z cukrem pudrem i mandarynki z muscovado.

Składniki

  • 1 szklanka tartych surowych buraków 240 g
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny + kandyzowana skórka pomarańczy
  • Polewa : 180 g jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżka cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
''Na zdrowie" Ciasto buraczane

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki, lekko odciskamy sok.
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
    Buraki wymieszać z suchymi składnikami, dodać olej, ocet, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.

  2. Do wymieszanej masy buraczanej dodawać w dwóch partiach ubite jajka. Lekko wymieszać do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do formy i piec od 50 do 60 minut w 180 C.
    Dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
    Polewa.
    Schłodzony gęsty jogurt wymieszać z cukrem.
    Polewę rozłożyć na całkowicie ostudzonym cieście, przybrać krótko gotowanymi mandarynkami z muscovado.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń