Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić ???? Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak ????
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10903
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4860
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 986
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9364
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1390
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10903
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4860
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 986
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9364
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1390
Składniki
Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru, rozcieramy, później dodajemy około 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy. Później dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i całe jajko. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek. Dzielimy go na 10 cm paski. Połowę każdego z nich (5 cm) smarujemy (nie zbyt grubo) masą krówkową , składamy, dociskamy na końcach. Dzielimy na mniejsze kawałki (mniej więcej 13-14 cm), następnie na środku każdego robimy nacięcie. Przez powstałą dziurkę przekładamy jeden koniec.
Smażymy na głębokim tłuszczu, partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odsączenia i wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)