Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewany drożdżowy chrust

Nadziewany drożdżowy chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 1915

Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić ???? Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak ????

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 200 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • masa krówkowa kukułkowa lub adwokatowa
  • tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru, rozcieramy, później dodajemy około 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut.

  2. Mąkę przesiewamy. Później dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i całe jajko. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek. Dzielimy go na 10 cm paski. Połowę każdego z nich (5 cm) smarujemy (nie zbyt grubo) masą krówkową , składamy, dociskamy na końcach. Dzielimy na mniejsze kawałki (mniej więcej 13-14 cm), następnie na środku każdego robimy nacięcie. Przez powstałą dziurkę przekładamy jeden koniec.

  4. Smażymy na głębokim tłuszczu, partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odsączenia i wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń