Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!
garnek wysoki, foremka z kominkiem 24 cm, folia spożywcza
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 57
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 426
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 57
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 426
Składniki
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.
Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia. Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.
Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru
Babkę najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień.
Babkę kroić ostrym nożem na porcje.