Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsze ciasto z białej fasoli...

Najlepsze ciasto z białej fasoli...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 4330

ciasto jest po prostu PYSZNE, trzeba je zrobić i zjeść..........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • jajka 4 sztuki "L"
  • fasola biała z puszki 800 gram/2 puszki
  • cukier 3/4 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • olejek migdałowy 2 krople
  • otręby 6 łyżek/orkiszowe
  • ostropest 1 łyżka
  • mleko 3,2% 100 ml
  • śmietana 12% 100 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram
  • śmietana 30 % 250 ml
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • orzeszki ziemne - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najlepsze ciasto z białej fasoli...

Przygotowanie

  1. nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować

  2. wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać

  3. dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem

  4. wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto

  5. piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone

  6. zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście

  7. nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń