Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta z nieco większą niż standardowa ilością masła (w stosunku do ilości mąki) i odrobiną proszku do pieczenia. Dobrym pomysłem jest także wzbogacenie ciasta o czarnuszkę albo nasiona chia – dodają smaku, chrupkości i wartości odżywczych.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Połącz w misie miksera planetarnego wszystkie składniki na ciasto – mąkę, masło, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz nasiona chia (jeśli używasz). Wymieszaj końcówką hakiem do połączenia składników w jednolitą masę. Jeśli nie dysponujesz robotem kuchennym, możesz zagnieść ciasto na stolnicy. Podziel ciasto na 3-4 kule – w zależności od tego, jak duże chcesz upiec rogaliki (im więcej kul, tym mniejsze rogaliki). Owiń ciasto folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj kulę ciasta na dość cienki, okrągły placek. Przekrój go promieniście nożem na 8 równych trójkątów. Na każdym w pobliżu podstawy ułóż niewielką porcję powideł (możesz zastąpić ja np. masą makową). Zlep dół trójkąta tak, jak pieróg, by powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia. Następnie zwiń trójkąt (wokół zaklejonego farszu) i uformuj mały rogalik. W ten sam sposób przetwórz pozostałe porcje ciasta. Rogaliki układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiaj gotowe rogaliki partiami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż się zarumienią. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem.