Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy powoli przekracza progi naszych kuchni. Dlatego zaraz po skosztowaniu pierwszych owoców, bierzemy się za wypieki. Bo przecież bez placka z truskawkami nie można się obejść. Oto przepis na najprostsze i najszybsze ciasto ucierane z truskawkami.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 124
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 151
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 323
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 124
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 151
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 323
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 24 cm) - wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. (góra- dół). Truskawki umyj i pokój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże.
Białka oddziel od żółtek. Ubijaj pianę ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna, powoli dodawaj po porcji cukru i nadal ubijaj. Żółta dobrze rozbełtaj, wlej do piany z cukrem i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita konsystencja. Następnie dodaj olej - lej strumieniem, cały czas, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj partiami do masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylej na tortownicę. Na wierzch ułóż truskawki, możesz je delikatnie powbijać do ciasta. Ucierane cisto z truskawkami piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka.