Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy powoli przekracza progi naszych kuchni. Dlatego zaraz po skosztowaniu pierwszych owoców, bierzemy się za wypieki. Bo przecież bez placka z truskawkami nie można się obejść. Oto przepis na najprostsze i najszybsze ciasto ucierane z truskawkami.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 952
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1688
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1863
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9130
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 952
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1688
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1863
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9130
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 24 cm) - wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. (góra- dół). Truskawki umyj i pokój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże.
Białka oddziel od żółtek. Ubijaj pianę ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna, powoli dodawaj po porcji cukru i nadal ubijaj. Żółta dobrze rozbełtaj, wlej do piany z cukrem i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita konsystencja. Następnie dodaj olej - lej strumieniem, cały czas, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj partiami do masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylej na tortownicę. Na wierzch ułóż truskawki, możesz je delikatnie powbijać do ciasta. Ucierane cisto z truskawkami piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka.