Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to jeden ze sztandarowych przysmaków na polskim wielkanocnym stole. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni bez spożywania potraw mięsnych i deserów. Co ciekawe, mazurek nie ma polskich korzeni, wypiekano go już w XVII wieku w Turcji. Dziś mazurki mają przeróżne smaki i dodatki, ale nie każda gospodyni podejmuje się upieczenia go na Wielkanoc. Z tym przepisem na mazurek czekoladowy nie ma obaw - wyjdzie każdemu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj zimne masło, posiekaj i ugnieć (możesz też masło włożyć wcześniej do zamrażarki na ok. 30 minut i zetrzeć je do mąki na tarce o grubych oczkach). Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń w papier do pieczenia i włóż je do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - góra-dół. Ok. 2/3 ciasta rozwałkuj i rozłóż, ugniatając palcami, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta zrób wałeczek lub warkocz i owiń nim brzegi ciasta na blaszce. Możesz na brzegach zrobić wzory, np. widelcem. Wstaw ciasto do piernika i piecz 20-25 minut na złoty kolor.
W kąpieli wodnej podgrzej śmietankę (nie gotuj!) i wrzuć czekoladę podzieloną na kostki. Mieszaj, aż masa czekoladowa będzie gęsta i błyszcząca.
Na wystudzonym spodzie mazurka rozsmaruj konfiturę lub dżem, a gdy masa czekoladowa wystygnie, wylej ją na wierzch. Mazurek wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto płatkami migdałów, suszoną żurawiną, kostkami czekolady lub wiórkami kokosa.