Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki bananowe to niezwykle pyszna i ciekawa alternatywa dla klasycznych, smażonych placków, uwielbianych przez najmłodszych. Dodatek tych słodkich owoców sprawia, że do ciasta nie trzeba dodawać żadnego cukru – jest ono wystarczająco słodkie, a w razie potrzeby można je później polać ulubionym syropem, ale nie jest to niezbędne. Naleśniki rozpływają się w ustach, a czas ich przygotowania praktycznie nie różni się od wersji standardowej. To też świetny sposób na wykorzystanie lekko już ciemniejących owoców, które przestają być atrakcyjne dla członków twojej rodziny. Spróbuj, a już zawsze będą cię pytać o to, kiedy przygotujesz te naleśniki.
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 102
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2526
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 102
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2526
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W małej misce przesiej mąkę z solą.
W osobnej misce ubij jajka z maślanką. Następnie delikatnie wmieszaj trzepaczką przesianą mąkę do momentu zniknięcia wszystkich grudek. Wlej chłodne masło i wymieszaj.
Banany obierz i pokrój na kawałki o długości ok. 2-3 cm. Następnie pokrój je wzdłuż na plasterki.
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą lub zwykłą spryskaj olejem lub natrzyj masłem.
Nakładaj małą chochelką masę na patelnię, by utworzyło naleśnika o średnicy ok. 15 cm. Na wierzchu rozłóż kilka plasterków bananów, by wtopiły się w ciasto. Smaż naleśnika przez ok. 3-4 minuty, a następnie obróć go na kilkanaście sekund.
Gotowe naleśniki bananowe odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem syropu czekoladowego lub posypane cukrem pudrem.