Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki bez mąki to idealny przepis dla osób, które unikają nadmiernego spożycia węglowodanów i cukrów. Te z tego przepisu przygotujesz jedynie z jajek i śmietanki, przez co w smaku przypominają nieco omlety, ale są delikatne, miękkie i rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzą się do faszerowania nadzieniami słodkimi i wytrawnymi, w tym także mięsem. Sprawdź też, jak dobrze się zawijają w krokiety z pieczarkami i serem. Nie ma chyba prostszego sposobu na weekendowe śniadanie.
Do przygotowania tych naleśników bez mąki wystarcza jedynie śmietanka i jajka. Dzięki temu mogą być bez problemu smażone, jeśli w twoim domu króluje dieta bezglutenowa. Są też znacznie lżejsze kalorycznie, przez co sprawdzają się też u osób chcących zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów. To jednocześnie przepis na keto naleśniki, czyli takie, które ograniczają spożywanie węglowodanów. Bez mąki i cukru, zawartość tej substancji odżywczej jest minimalna.
Głównym składnikiem naleśników są jajka, które wiążą ze sobą wszystkie pozostałe produkty. Dlatego też w tej wersji nie jest potrzebna żadna mąka, wystarczy kilka łyżek śmietany i szczypta soli. Żółtka razem z białkami należy delikatnie, ale dokładnie rozbełtać na jednolitą masę i dodać całą resztę. Te pyszne naleśniki są miękkie, a w smaku przypominają nieco omlety, ale różnią się od nich sposobem i stopniem ubicia jajek. W tej wersji nie ma aż tak dobrze ubitej piany, przez co placki mocno nie rosną, ale pozostają delikatne w smaku i rozpływają się w ustach.
Naleśniki świetnie się smażą na różnych rodzajach tłuszczu - zarówno olejach roślinnych różnego rodzaju, jak i maśle. Wystarczy wylać bardzo cienką warstwę na rozgrzaną patelnię, rozprowadzić i smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony. Ze względu na brak mąki, placki są wyjątkowo delikatne i miękkie, a tym samym należy je obracać bardzo łagodnie, a najlepiej, jeśli potrafisz obracaj je, podrzucając do góry. Jeśli masz z tym problem, możesz posłużyć się pokrywką - przykryj patelnię, odwróć ją, przenosząc naleśnika na pokrywkę i delikatnie strząśnij go z powrotem. To sprawdzony sposób także na obracanie np. omletu z cukinią.
By przygotować naleśniki o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów, te placki będą idealne. Zawierają dużą ilość białka pochodzącego z jajek i mogą stanowić świetne urozmaicenie klasycznej, śniadaniowej jajecznicy. Dodatkowo nie zawierają żadnego cukru, a więc wartość kaloryczna jest minimalna. Można je polecić osobom na diecie redukcyjnej, ale także aktywnym fizycznie, którzy potrzebują budować masę mięśniową. Takie zdrowsze naleśniki białkowe możesz serwować także dzieciom czy osobom starszym.
Te cienkie naleśniki z jajek świetnie sprawdzą się do faszerowania różnymi składnikami. Na słodko można polecić krem czekoladowy, owoce, ser twarogowy lub serek homogenizowany. Tak jak w wersji klasycznej, wystarczy je posmarować i zwinąć. To niezwykle elastyczne naleśniki, które nie popękają w trakcie rolowania. Wiele osób uważa, że zrobić idealne naleśniki oznacza polanie ich dużą ilością syropu klonowego czy innego. Pamiętaj tylko, że są to naleśniki bez cukru, więc nie niweluj tego efektu, zalewając je dużą ilością węglowodanów.
Ten przepis na naleśniki bezglutenowe sprawdzi się również w przypadku przyrządzania dań wytrawnych - na przykład z farszem mięsnym, meksykańskim czy też grzybowo-kapuścianym. Smak jajek jest na tyle uniwersalny, że będzie idealnie współgrał nawet z ostrymi i wyrazistymi przyprawami i dodatkami.
Te keto naleśniki będą idealną propozycją na śniadania, kolacje czy nawet lunche i obiady. Z powodzeniem możesz przygotować nawet większą ilość i przechowywać placki w lodówce, pod przykryciem, przez ok. 2 dni. Po usmażeniu w panierce, na przykład w postaci krokietów, możesz je bez obaw zamrozić nawet na 3 miesiące.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6897
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242898
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6897
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242898
Składniki
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i szczyptę soli. Składniki miksujemy na wysokich obrotach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub olej. Naleśniki smażymy na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor.
Z podanego przepisu powinniśmy uzyskać około 5 naleśników. Smacznego!