Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj robię tradycyjne naleśniki na mące pszennej, wiejskich jajach i mleku. Dziś postanowiłam zrobić małą modyfikację i zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wiedziałam, że na tej mące naleśniki będą miały na pewno bardziej intensywny kolor i nie myliłam się. Wyszły ładne, żółciutkie, takie słoneczne.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3835
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 632
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3832
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 399
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 758
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3835
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 632
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3832
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 399
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 758
Składniki
Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam. Do miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę oleju i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron do zrumienienia, po czym zdejmowałam na talerz. I tak aż do skończenia ciasta. Wyszło mi 5 małych naleśników, czyli porcja dla 1 lub 2 osób. Naleśniki są pyszne na słodko, posypane cukrem pudrem czy posmarowane powidłami. Można je również podawać na pikantnie, np. ze szpinakiem, farszem mięsnym, czy warzywnym.