Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można w nietypowy sposób podać naleśniki ? Oczywiście, że tak. Możemy do tego celu użyć filiżanek. Prawda, że pięknie się prezentują ?
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
NALEŚNIKI : Do miski wbić jajka, wlać syrop, oranżadę, mleko i wymieszać. Następnie porcjami dodawać mąkę oraz sól i mieszać ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie. Na koniec dodać troszkę oleju, wymieszać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. I tak do wykończenia ciasta. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
MASA SEROWA : Do miski włożyć twaróg i dokładnie rozgnieść go na przykład widelcem. Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, a czekoladę zetrzeć na tarce. Do twarogu dodać brzoskwinie ( troszkę zostawić do dekoracji ), czekoladę, jogurt i cukier do smaku i wymieszać masę. Odstawić ją na kilkanaście minut.
POLEWA : Do małego rondelka wlać wodę, postawić na rondelek miseczkę metalową. Włożyć czekoladę, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z mlekiem.
WYKONANIE : na połowie każdego naleśnika kłaść porcje masy serowej, złożyć naleśnik na pół i zawinąć w rożek a potem wkładać do filiżanek lub po prostu na talerz. Naleśniki polać roztopioną czekoladą, posypać odłożoną brzoskwinią i udekorować listkami bazylii lub mięty.