Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki limonkowo - miętowe z brzoskwinią i serem

Naleśniki limonkowo - miętowe z brzoskwinią i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 79

Czy można w nietypowy sposób podać naleśniki ? Oczywiście, że tak. Możemy do tego celu użyć filiżanek. Prawda, że pięknie się prezentują ?

Składniki

  • NALEŚNIKI :
  • 1/2 szk syropu limonka z miętą
  • 1/2 szk białej oranżady
  • 2 szk mleka 3/2 %
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szk mąki tortowej
  • odrobina oleju rzepakowego
  • MASA SEROWA :
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • cukier do smaku
  • 1 puszka brzoskwiń
  • DODATKOWO :
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. NALEŚNIKI :
    Do miski wbić jajka, wlać syrop, oranżadę, mleko i wymieszać.
    Następnie porcjami dodawać mąkę oraz sól i mieszać ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
    Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie.
    Na koniec dodać troszkę oleju, wymieszać ciasto.
    Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
    I tak do wykończenia ciasta.
    Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.

  2. MASA SEROWA :
    Do miski włożyć twaróg i dokładnie rozgnieść go na przykład widelcem.
    Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, a czekoladę zetrzeć na tarce.
    Do twarogu dodać brzoskwinie ( troszkę zostawić do dekoracji ), czekoladę, jogurt i cukier do smaku i wymieszać masę.
    Odstawić ją na kilkanaście minut.

  3. POLEWA :
    Do małego rondelka wlać wodę, postawić na rondelek miseczkę metalową.
    Włożyć czekoladę, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z mlekiem.

  4. WYKONANIE :
    na połowie każdego naleśnika kłaść porcje masy serowej, złożyć naleśnik na pół i zawinąć w rożek a potem wkładać do filiżanek lub po prostu na talerz.
    Naleśniki polać roztopioną czekoladą, posypać odłożoną brzoskwinią i udekorować listkami bazylii lub mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń