Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki z czereśniami

Naleśniki z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 3570

Dodano:

Odsłon: 869

Naleśniki z czereśniami to pyszny deser lub nawet posiłek obiadowy. Zrobiłam je z tradycyjnego ciasta naleśnikowego na mleku. Podałam je natomiast z domowym kisielem z czereśni, cukrem pudrem i dodatkowo świeżymi czereśniami.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 i 1/4szkl. mleka
  • Kisiel czereśniowy:
  • ok. 250-300g świezych czereśni
  • ok. 2 łyżki cukru
  • 0,5 opakowania kisielu o smaku wiśniowym z cukrem
  • Dodatkowo:
  • świeże czereśnie
  • cukier puder
  • olej
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z czereśniami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tych naleśników należy zacząć od zrobienia kisielu czereśniowego. Najlepiej przygotować go poprzedniego dnia żeby zdążył się wystudzić. Ja zrobiłam go wieczorem a następnego dnia przed południem robiłam naleśniki. Aby zrobić kisiel, należy wypestkowałam świeże czereśnie i wrzuciłam je do małego garnka. Zasypałam je cukrem i wlałam trochę wody tak aby się nie przypaliły. Myślę że wody było ok. 100-150ml. Czereśnie wstawiłam na mały ogień i doprowadziłam do zagotowania. Pogotowałam je parę minut żeby zmiękły. Proszek kisielowy rozmieszałam w ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wlałam do czereśni. Mieszałam energicznie cały czas aż kisiel zgęstniał i zestawiłam go z ognia. Kisiel przelałam do miseczki i wystudziłam, a następnie wstawiłam go do lodówki żeby go lepiej schłodzić. Następnego dnia zrobiłam ciasto naleśnikowe. Mąkę wsypałam do miski. Wbiłam jajko. Wsypałam cukier waniliowy i wlałam mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na niewielkich obrotach aż ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Naleśniki smażyłam na oleju na patelni naleśnikowej. Wyszły mi 3 naleśniki bo nie robiłam zbyt cienkich. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. połowę naleśnika smarowałam kisielem czereśniowym. Naleśnika składałam na pół a następnie jeszcze na pół tworząc takie koperty czy też kieszonki. Naleśniki oprószyłam z wierzchu cukrem pudrem i obłożyłam świeżymi wypestkowanymi czereśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń