Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialna propozycja na słodkie śniadanie, obiad lub deser, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poniżej zdradzamy przepis na cienkie i elastyczne naleśniki oraz pyszny owocowy farsz na bazie gruszek.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2465
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 701
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2465
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 701
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8834
Składniki
Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Obierz dokładnie, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Usuń także ogonki. Pokrój w plasterki albo na kwadraty, zależy jak ci wygodniej będzie jeść naleśniki.
Teraz zajmij się ciastem na naleśniki. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski. Posól. Wbij dwa jajka, wlej mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj krótko ciasto na naleśniki. Powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Zostaw tak na około 10 minut.
Przygotuj karmelizowane gruszki, aby podczas smażenia naleśników, były jeszcze delikatnie ciepłe. Na małej, ale głębokiej patelni rozgrzej wodę wraz z cukrem białym lub brązowym (możesz też użyć ulubionego miodu). Powinny powstać bąbelki. Wtedy zmniejsz gaz.
Wrzuć gruszki, odczekaj chwilę, a następnie delikatnie mieszaj. Poczekaj, aż sos będzie wrzeć. Wtedy odwróć gruszki i pilnuj smażenia na średnim ogniu. Sos powinien się zredukować i mocno zgęstnieć. Wtedy też dodaj ekstrakt waniliowy.
Odłóż karmelizowane gruszki.
Przygotuj szeroką patelnię. Rozgrzej tłuszcz i wylewaj niewielką ilość ciasta, która powinna pokryć całe dno patelni. Smaż z jednej i z drugiej strony aż się naleśniki zarumienią.
Wyłóż naleśniki na talerz, udekoruj go karmelizowanymi gruszkami wraz z powstałym sosem. Posyp cynamonem.