Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialna propozycja na słodkie śniadanie, obiad lub deser, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poniżej zdradzamy przepis na cienkie i elastyczne naleśniki oraz pyszny owocowy farsz na bazie gruszek.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1372
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8770
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3149
Polecam.
Odsłon: 1952
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1372
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8770
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3149
Polecam.
Odsłon: 1952
Składniki
Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Obierz dokładnie, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Usuń także ogonki. Pokrój w plasterki albo na kwadraty, zależy jak ci wygodniej będzie jeść naleśniki.
Teraz zajmij się ciastem na naleśniki. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski. Posól. Wbij dwa jajka, wlej mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj krótko ciasto na naleśniki. Powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Zostaw tak na około 10 minut.
Przygotuj karmelizowane gruszki, aby podczas smażenia naleśników, były jeszcze delikatnie ciepłe. Na małej, ale głębokiej patelni rozgrzej wodę wraz z cukrem białym lub brązowym (możesz też użyć ulubionego miodu). Powinny powstać bąbelki. Wtedy zmniejsz gaz.
Wrzuć gruszki, odczekaj chwilę, a następnie delikatnie mieszaj. Poczekaj, aż sos będzie wrzeć. Wtedy odwróć gruszki i pilnuj smażenia na średnim ogniu. Sos powinien się zredukować i mocno zgęstnieć. Wtedy też dodaj ekstrakt waniliowy.
Odłóż karmelizowane gruszki.
Przygotuj szeroką patelnię. Rozgrzej tłuszcz i wylewaj niewielką ilość ciasta, która powinna pokryć całe dno patelni. Smaż z jednej i z drugiej strony aż się naleśniki zarumienią.
Wyłóż naleśniki na talerz, udekoruj go karmelizowanymi gruszkami wraz z powstałym sosem. Posyp cynamonem.